Mazurek kajmakowy

Dagmara
Wielkanoc
11.03.2016 10:49
Mazurek kajmakowy

Składniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: kupna lub domowa masa kajmakowa płatki migdałów 50 g gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jajka. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy łodygi naszych bazi. 4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/mazurek-kajmakowy.html