, z lenistwa takich używam Te będą dobre –> KLIK – takie obrane, pokrojone, z lenistwa takich używam Te będą dobre –> KLIK czosnek – ja daję minimum ząbek, bo lubię – ja daję minimum ząbek, bo lubię rozmaryn, sól, pieprz – do smaku – do smaku pasta Ajwar – słoiczek – słoiczek jajka – cztery Szakszuka przepis Weź małą patelnię, na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Szakszuka – składniki cebula – pół średniej wielkości, lub jedna mała – pół średniej wielkości, lub jedna mała oliwa z oliwek – trochę do podsmażenia – trochę do podsmażenia świeża słodka papryka – jedna nieduża – jedna nieduża pomidory w puszce – takie obrane, pokrojone W oryginale jest to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z takich śmiesznych kiełbasek, pomidorów, cebuli i papryki. Teraz wbij jajka, osól, opieprz, orozmarynuj trochę i pod przykryciem trzymaj tak długo aż jajka się zetną. Ja lubię jak te jajka w pomidorach trochę posiedzą. I dlatego o nią oprę mój przepis na te jajka w pomidorach. Szakszuka sama w sobie jest kompletnym posiłkiem i wpisuje się w nurt zdrowego żywienia. Jeśli nie chce Ci się jej robić ogranicz się do pomidorów i świeżej czerwonej papryki. Teraz czas na pastę Ajwar, ze słoiczka wyrzucasz na patelnię skoncentrowany super smak, paprykowo-pomidorowo-pikantny. Świetnie nadaje się do wielu potraw, na zimno i na ciepło. Pokrój paprykę tak jak lubisz, przesmaż trochę z cebulką i czosnkiem. Przyprawić możesz bazylią czy oregano, ale ja nie daję w tym przypadku.