Mazurek dla początkujących

Malgorzata

Wielkanoc

11.03.2016 9:10

Mazurek dla początkujących

Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), mokry piasek rozsypać w formie i ubić dnem kubka lub szklanki. Możemy używać kwiatów zebranych na terenach czystych ekologicznie (w lesie, na łące), uprawianych we własnym ogródku przy użyciu bio nawozów oraz kupionych w sklepach sprzedających mikro zioła i kwiaty do celów spożywczych. Po 30 minutach w lodówce będzie gotowy do pokrycia wybraną masą lub masami, ale mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, a dla wzmocnienia aromatu róży do masy dodać łyżeczkę wody różanej, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni przez godzinę). Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania jedzenia, mimo tego, że są uważane za jadalne. Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem. Kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych (np. róże, fiołki, bratki, stokrotki...), przeznaczone do dekoracji frorystycznych, są uprawiane z użyciem nawozów i środków chemicznych ochrony roślin, które mogą być szkodliwe dla człowieka po zjedzeniu. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/04/mazurek-dla-poczatkujacych.html