Składniki
MARMURKOWE JAJKA WIELKANOCNE
24 skorupki, wydmuszki z jedną dziurką
250 g mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80 ml oleju rzepakowego
200 ml mleka lub wody gazowanej
2 jajka
1 łyżka kakao
+ olej do wysmarowania skorupek
Przepis
Skorupki namaczam w osolonej wodzie (na 1 l wody 100g soli) przez pół godziny. Płuczę i suszę
Każde wgłębienie z formy na muffiny wykładam folią aluminiową tworząc gniazda.
Do każdej skorupki wlewam odrobinę oleju i pokrywam nim wnętrze skorupki, nadmiar wlewam do kolejnej.
W jednej misce mieszam suche składniki : mąka, cukry, proszek do pieczenia i sól
a w drugiej mokre : jajka, olej, mleko.
Gdy składniki zostaną wymieszane, to suche przesypuję do mokrych i łączę za pomocą drewnianej łyżki tak, by powstała jednolita masa, nie długo.
Ciasto dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao dokładnie mieszając.
Ciasto nakładam do skorupek na zmianę : raz ciasto czekoladowe, białe i ponownie czekoladowe. Całość ma zająć 2 / 3 wysokości skorupki.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 C, przez 20 minut.