Marmurkowe jajka wielkanocne

Katarzyna
Wielkanoc
09.03.2016 18:37
Marmurkowe jajka wielkanocne

Składniki

MARMURKOWE JAJKA WIELKANOCNE

24 skorupki, wydmuszki z jedną dziurką

250 g mąki pszennej tortowej

4 łyżki cukru

4 łyżeczki cukru wanilinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

80 ml oleju rzepakowego

200 ml mleka lub wody gazowanej

2 jajka

1 łyżka kakao

+ olej do wysmarowania skorupek

Przepis

Skorupki namaczam w osolonej wodzie (na 1 l wody 100g soli) przez pół godziny. Płuczę i suszę

Każde wgłębienie z formy na muffiny wykładam folią aluminiową tworząc gniazda.

Do każdej skorupki wlewam odrobinę oleju i pokrywam nim wnętrze skorupki, nadmiar wlewam do kolejnej.

W jednej misce mieszam suche składniki : mąka, cukry, proszek do pieczenia i sól

a w drugiej mokre : jajka, olej, mleko.

Gdy składniki zostaną wymieszane, to suche przesypuję do mokrych i łączę za pomocą drewnianej łyżki tak, by powstała jednolita masa, nie długo.

Ciasto dzielę na pół i do jednej części dodaję kakao dokładnie mieszając.

Ciasto nakładam do skorupek na zmianę : raz ciasto czekoladowe, białe i ponownie czekoladowe. Całość ma zająć 2 / 3 wysokości skorupki.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 C, przez 20 minut.