Składniki
Marynata:
500 g filetów z udek lub piersi z kurczaka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki soku z limonki
Sos:
2 czubate łyżki masła ghee
2 średniej wielkości cebule
180 g passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
2 całe strączki zielonego kardamonu
1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca
1 mała laska cynamonu
120 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
40 g masła
Dodatkowo:
świeża kolendra
Przepis
Marynata:
Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10 minut.
Sos:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Teraz dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie również na moim blogu.
Moje rady:
– kurczaka można również podsmażyć na patelni
– nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie