Butter chicken

Małgorzata
Obiad
02.03.2016 15:21
Butter chicken

Składniki

Marynata:

500 g filetów z udek lub piersi z kurczaka

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

3 cm świeżego imbiru

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki garam masala

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczka mielonej ostrej papryki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki soku z limonki

Sos:

2 czubate łyżki masła ghee

2 średniej wielkości cebule

180 g passaty pomidorowej

3 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego

2 całe strączki zielonego kardamonu

1/2 szklanki zmielonych orzechów nerkowca

1 mała laska cynamonu

120 ml śmietany kremówki

1/2 szklanki mleka

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki soku z limonki

40 g masła

Dodatkowo:

świeża kolendra

Przepis

Marynata:

Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę. Do jogurtu dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i pozostałe przyprawy. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokrył się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kawałki kurczaka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy około 10 minut.

Sos:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W woku rozgrzewamy masło ghee, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy czosnek, imbir i mieszając podsmażamy kolejną minutę. Dodajemy przyprawy: garam masalę, kmin rzymski, kozieradkę, kolendrę i paprykę chili. Wszystko podsmażamy około 2-3 minut, mieszając. Teraz dodajemy pomidory, orzechy, cukier, całe ziarna kardamonu i laskę cynamonu. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy kurczaka, mleko i śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodajemy sok z limonki i masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści, a sos stanie się jednolity. Wyjmujemy laskę cynamonu i kardamon. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą. Butter Chicken Masala zazwyczaj serwuje się w towarzystwie chleba naan lub gotowanego ryżu i czarnej soczewicy zwanej kaali daal. Ja podałam z ryżem basmanti. Przepis na chlebki naan znajdziecie również na moim blogu.

Moje rady:

– kurczaka można również podsmażyć na patelni

– nie przerażajcie się długą listą składników. To przede wszystkim gama przypraw, które w połączeniu tworzą genialne danie