Składniki
Smażone kulki mięsne z ryżem
- 200 gram ryżu,
- 450 gram mięsa mielonego,
- 4 jajka (2 jajka do masy mięsnej zaś pozostałe 2 do panierowania),
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia
- bułka tarta,
- mąka.
Przepis
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy a następnie studzimy. Nasze mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem ( obficie doprawiamy) dodajemy ryż oraz dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Gdy już nasza masa mięsno-ryżowa jest dokładnie wymieszana formujemy z niej kule ( wielkości mniej więcej jajka). Jeśli nasza masa nie chce się kleić najlepiej dodać do niej bułkę tartą. Wyrabiamy nasze kule z całego mięsa. Następnie panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.
Rozgrzewamy mocno olej. Smażymy kulki na zloty kolor, na głębokim oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i podajemy cieple.
To danie możemy podawać jako przekąskę z dowolnym dipem lub danie główne z dodatkiem surówki.