Smażone kulki mięsne

Ewelina
Przekąski
01.03.2016 17:07
Smażone kulki mięsne

Składniki

Smażone kulki mięsne z ryżem

- 200 gram ryżu,

- 450 gram mięsa mielonego,

- 4 jajka (2 jajka do masy mięsnej zaś pozostałe 2 do panierowania),

- sól,

- pieprz,

- olej do smażenia

- bułka tarta,

- mąka.

Przepis

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy a następnie studzimy. Nasze mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem ( obficie doprawiamy) dodajemy ryż oraz dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Gdy już nasza masa mięsno-ryżowa jest dokładnie wymieszana formujemy z niej kule ( wielkości mniej więcej jajka). Jeśli nasza masa nie chce się kleić najlepiej dodać do niej bułkę tartą. Wyrabiamy nasze kule z całego mięsa. Następnie panierujemy w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.

Rozgrzewamy mocno olej. Smażymy kulki na zloty kolor, na głębokim oleju. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i podajemy cieple.

To danie możemy podawać jako przekąskę z dowolnym dipem lub danie główne z dodatkiem surówki.