Smażone kulki jaglane

Ewelina
Obiad
19.08.2015 21:35
Smażone kulki jaglane

Składniki

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 jajka

sól pieprz

ser mozzarella lub feta

ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

bułka tarta

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

pomidory w puszce

ząbek czosnku

bazylia

sól

oliwa z oliwek

Przepis

Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki (ok 1,5 cm). Nabieramy niewielką ilość masy ( wielkość mniej więcej jak na pulpeciki) rozprowadzamy w dłoni tak aby w środek włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką.

Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy z salsą lub ketchupem.