Jem go dziś na śniadanie 😉 Uwaga a propos białej czekolady: czekolada powinna mieć jak najmniej cukru i jak najwięcej masła kakaowego, które powinno być co najmniej na drugim miejscy w składnikach (zazwyczaj pierwszy jest cukier…) optymalnie > 30%. Im mniej masła, tym więcej mleka w proszku (przez to czekolada jest mączna) lub innych dodatków (np. tłuszcz palmowy…). Jaki jest idealny sernik na zimno? Kremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji (przynajmniej według mnie). Niestety na opakowaniu rzadko kiedy jest to napisane, ale można sprawdzić zawartość tłuszczu w zestawienie wartości odżywczych. A jaki jest ten dzisiejszy, skoro w składzie ma białą czekoladę i mascarpone? Dlatego zrobiłam to dopiero po ostygnięciu gorącym nożem, a wgłębienie, które powstało przez przyadek, zakryłam malinami! Sernik na zimno najlepiej kroić ciepłym nożem, dzięki temu będzie gładki i błyszczący.