Składniki: 3 jajka 1 kg sera tłustego 60 g masła ok 1 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy lub waniliowy herbatniki zwykłe i czekoladowe ok 2 opakować Przygotowanie: Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dzisiaj to ciasto przygotowuje moja młodsza siostra i serducho mi się cieszy, bo przyznam szczerze ja uciekam od przepisów od dechy do dechy, zazwyczaj sama coś urozmaicam i zapominam, o Starych dobrych przepisach, w których nie wolno wprowadzać żadnych udziwnień. Natomiast jak chcemy użyć herbatników czekoladowych jak ja, to musimy trochę poczekać inaczej od ciepłej masy czekolada nam się stopi. Jak masa zgęstnieje i zaczną pojawiać się pęcherzyki ściągamy z ognia i przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Pamiętam jak byłam mała i w zimne, ponure wieczory mama przygotowywała jakieś słodkości między innymi właśnie to ciacho.