Czas przygotowania: 3 0 minut Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu olej rzepakowy 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 2 duże wiejskie jajka 2 plasterki fety płatki chili sól natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W zależności od tego z jakiego państwa zechcemy wykorzystać przepis na nią, jej składniki będą się nieco różnić. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. Szakszuka z fetą i olejem rzepakowym Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem naszej codziennej diety. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku i dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.