syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

Zielony Środek
Koktajle
25.02.2016 9:13
syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia

A poniżej filmik, który pokazuje, jak się hartuje dzieci na Syberii 😉 Możesz polubić lub skomentować ten post na facebooku! 5.0 from 6 reviews syrop imbirowy z miodem i kurkumą, czyli magiczny eliksir zdrowia Drukuj na ok. 150 ml eliksiru Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 100ml miodu 1 łyżka mielonej kurkumy (lub ze 2 łyżki świeżej, korzenia) 2 łyżki startego imbiru szczypta pieprzu czarnego 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (można delikatnie podgrzać, jak jest za twardy) skórka* (starta) z 1 cytryny i ewentualnie sok* No przecież ja nie choruję, przynajmniej tak myślałam, nawet byłam trochę dumna z siebie, że od kilku lat nawet kaszlu nie miałam, ale widać moja zuchwałość została ukarana i jakoś nie mogę się odnaleźć. Przechowywanie: jeśli nie jest za ciepło, można poza lodówką, tak do tygodnia, tylko dodatek soku z cytryny może skrócić przydatność do spożycia. Tym razem wymyśliłam sobie, że przygotuję syrop imbirowy, który będę mogła dodawać do herbaty bądź wody, ale też jeść prosto z łyżeczki. Przejdź prosto do przepisu Zaczęłam się zastanawiać czego jeszcze mogę dodać, co pomaga walczyć z infekcjami i pomoże wzmocnić odporność. Ważne: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci większość swoich zdrowotnych właściwości, więc dodajemy go do herbaty lub wody już ostygniętej, najlepiej o temperaturze maksymalnie 40C. Poza tym, że ma piękny, jesienny kolor to działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo, Jest silnym przeciwutleniaczem i chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami. A dlaczego imbir jest tak zdrowy? Działa przeciwzapalnie, pobudza krążenie krwi, działa rozgrzewająco i zwiększa koncentrację. Zatem kolejny dodatek do magicznego eliksiru: olej kokosowy, który wykazuje silne właściwości antyseptyczne, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i ryzyko choroby serca. Zaczął się sezon na przeziębienia i nawet mnie nie oszczędziło! Dodawać do ostudzonej herbaty, wody lub jeść prosto z łyżeczki. Poza tym pobudza trawienie, jest doskonały na mdłości i choroby lokomocyjne. A miód jest płynnym złotem.. Jest antyseptyczny i antybakteryjny dzięki zawartym enzymom. Korzystnie wpływa na odporność, leczy wrzody żołądka i przyśpiesza gojenie się ran.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/syrop-imbirowy-z-miodem-i-kurkuma/