Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

kardamonovy
Obiad
25.02.2016 10:13
Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym

Składniki: 1 kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki suchej kaszy pęczak 1 cebula 1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml wody z gotowania kapusty 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku szczypta cukru sól pieprz (przepis na 10 sztuk) Pęczak gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Pierwsze liście wyciągamy z garnka, następnie dalej gotujemy kapustę, aż nie zejdą z niej kolejne liście. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Na dno naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, układamy na nie gołąbki i polewamy sosem pomidorowym. Dolewamy do niej wodę z gotowania kapusty i energicznie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dokładamy do tego startą na grubych oczkach cebulę, majeranek, sól i pieprz, z masy formujemy podłużne kotlety. Na każdy z nich nakładamy kotlet i zawijamy jak krokiety. Dodajemy przecier, liście laurowe, cukier, solimy i pieprzymy, gotujemy parę minut. Z gryczaną nie będzie tak łatwo.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/golabki-z-peczakiem-i-miesem-mielonym/