, ⁄ łyżeczki soli, 1 ⁄ 2 łyżeczki majeranku, ⁄ łyżeczki majeranku, 3–4 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, piętka razowego pieczywa. Do przygotowania naszego żurku gryczanego będziemy potrzebować: 0,5 litra zakwasu gryczanego, 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, 25 dag wędzonego boczku, 50 dag kiełbasy, 1 cebulę, pieprz, przyprawę Maggi, majeranek, 4 kulki ziela angielskiego, liść laurowy. Na zakwas potrzebne nam będą: słoik lub naczynie kamionkowe, 4 czubate łyżki mąki gryczanej, 4 czubate łyżki otrąb orkiszowych prażonych, 0,5 litra przegotowanej wody, 1 ⁄ 2 łyżeczki soli Do garnka z gotującymi się warzywami dokładamy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i gotujemy przez 10 minut. Minusem tej zupy może być jedynie to, że zakwas należy przygotować na kilka dni przed planowanym gotowaniem zupy. To zupa z gatunku tych, które mogą robić za pełnowartościowy obiad, ponieważ są treściwe i w dodatku zdrowe. Smacznego 🙂 Żurek najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa albo z dodatkiem ziemniaczanego purée. Do słoika lub naczynia wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy otręby, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Po kilku dniach (najczęściej 4–5) zakwas jest gotowy do użycia. Doprawiamy zupę pieprzem, Maggi i majerankiem, a potem doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy około 3–5 minut. Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, np. przy kaloryferze. Do garnka wrzucamy warzywa, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.