CIASTO ZE SZPINAKIEM "LEŚNY MECH"

Gosia
Ciasta
15.02.2016 19:34
CIASTO ZE SZPINAKIEM "LEŚNY MECH"

SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 23 cm) 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g) 1 szklanka cukru lub ksylitolu 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia DO KREMU: 200 ml śmietany 30-36% 1 serek mascarpone (250 g) Warto najpierw skruszyć tą cześć nie przypieczoną, a na osobnym talerzyku przypieczoną, którą wykładamy na krem jako pierwszą, a potem dopiero tą nie spieczoną i ładniejszą. To ciasto przemyciła na rodzinne imprezy moja ciocia Kasia, która podobnie jak ja lubi nowe smaki i jest doskonała w swoich kulinarnych eksperymentach. Krem wykładamy na ciasto, a na krem wysypujemy pokruszone ciasto i wybrane owoce. 1 czubata łyżka cukru pudru owoce do ozdoby ( granat, truskawki, jagody, borówki) SPOSÓB WYKONANIA: Przygotowanie: szpinak rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy na sitku. Okazuje się, że szpinak jest niewyczuwalny, a ciasto delikatne, smaczne i przez dodatek owoców wcale nie takie słodkie. Wywołało nie małe zainteresowanie, bo zarówno wygląd jak i szpinak w składnikach intryguje i zachęca do spróbowania. Po upieczeniu należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest surowe, a jeśli patyczek będzie mokry to jeszcze podpiec kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qulinarna.com/2016/02/15/lesny-mech-czyli-ciasto-ze-szpinakiem/