Jeśli wy też chcecie skosztować lata w czystej postaci, a przy tym się odprężyć podczas pierogowania zapraszam do wypróbowania tego przepisu: PRZYGOTUJ: * stolnica drewniana lub silikonowa, ewentualnie duży kawał blatu na którym będziemy wałkować i wykrajać ciasto * 2 miski – do ciasta na pierogi i do nadzienia z jagód * wałek * szklanka * łyżka i łyżeczka * duży garnek – do gotowania oczywiście * łyżka cedzakowa – do wyławiania pierogów * taca/deska lub płaski talerz – do wyłożenia pierogów po ugotowaniu * wilgotna ściereczka (a najlepiej i dwie) do przykrycia ciasta na pierogi lub uformowanych pierogów przed gotowaniem, to ważne jeśli nie chcemy żeby ciasto przed ugotowaniem nam obeschło SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE: około 500 g (3 szklanki) mąki pszennej typ 500 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli NADZIENIE: 300 g jagód świeżych lub mrożonych 2 łyżki mąki ziemniaczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Jagody dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (najlepiej kilkukrotnie). Będziemy robić zapasy na zimę z tych nadzianych letnimi owocami i wczuwać się w klimat świąt lepiąc te z kapustą i grzybami. Gdy cisto będzie już lepiące i niezbyt gorące przekładamy wszystko z miski na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne. Chwila męczenia z gnieceniem ciasta, a potem czysty relaks podczas nakładania farszu i robienia falbanek z brzegów ciasta. Marzy mi się uczynić z tej konkurencji rodzinną tradycję, nauczyć lepienia córkę i urządzać z nią sobie pogaduszki przy tym wdzięcznym zajęciu. Jedną z nich umieszczamy w misce i przykrywamy wilgotną ściereczką, a drugą część rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu lub tacy tak aby nie leżały na sobie (inaczej mogą się posklejać). Powyższe ciasto na pierogi można wykorzystać również do przygotowywania pierogów z innym nadzieniem. 3. Dzielimy kulkę z ciasta na dwie części. 6. Podajmy obsypane cukrem, polane jogurtem naturalnym (najzdrowiej), śmietanką, śmietaną, serkiem homogenizowanym lub w wersji wegańskiej z mlekiem kokosowym. Zmniejszamy ogień i gotujemy pierogi przez 2-3 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną. 2. Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Zlepianie najlepiej rozpocząć od zgniecenia środka pieroga (wtedy farsz tak łatwo nie ucieka), a następnie palcami zgniatamy brzegi ciasta od lewej do prawej.