Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami

Łukasz
Zupy
15.02.2016 10:04
Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami

Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie — podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak — tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić. Jeżeli jeszcze nie byliście w Budapeszcie na gulyásleves z prawdziwego zdarzenia, to zapewniam — ta zupa Was tam przeniesie. Takie zupy wykazują również silne właściwości rozgrzewające, na żołądku robi się ciepło i przyjemnie, a zima staje się jakby lżejsza. Nauczony na Węgrzech pewnym trikiem zalecam, żeby ów paprykę przysmażyć najpierw na tłuszczu, dzięki czemu uwolni ona cały swój aromat.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/02/Gulyasleves-Wegierska-Zupa-Gulaszowa.html