- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na 10 sztuk:
2 szkl. bezglutenowych płatków owsianych
1/2 szkl. mielonych migdałów ze skórką
1/4 szkl. oleju roślinnego
2 łyżki syropu klonowego
1/4 łyżeczki soli
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki syropu klonowego
1/2 szkl. mleka
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
Dodatki:
pestki granatu
płatki kokosowe
Przepis
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Natłuść foremki. Z papieru do pieczenia wytnij koła o średnicy foremek i wyłóż nimi spody. Dzięki temu tartaletki z łatwością będą odchodzić od formy.
W blenderze zmiksuj migdały na mąkę. To samo zrób z płatkami owsianymi. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce, dodaj sól. Następnie wlej olej i syrop klonowy. Za pomocą szpatułki połącz ze sobą składniki, aż powstaną okruszki ciasta. Zgnieć je za pomocą palców i zobacz czy się ze sobą zlepią. Jeśli ciasto będzie za suche, możesz dodać odrobinę wody. Przygotowane foremki wyklej okruszkami ciasta zaczynając od spodu i przechodząc do boków. Kiedy skończysz, nakłuj spód każdej tartaletki widelcem w kilku miejscach. Włóż tartaletki do piekarnika i piecz 10-12 min., aż się zarumienią. Zanim wyciągniesz je z formy daj im wystygnąć. W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku z grubszym dnem rozpuść na małym ogniu czekoladę z olejem kokosowym i mlekiem. Dosłodź syropem klonowym i wymieszaj aż powstanie gładka masa. Do każdej tartaletki wlej dwie łyżki czekolady. Udekoruj pestkami granatu, płatkami kokosowymi lub ulubionymi owocami