Ciasteczka migdałowe Walentynkowe

Karolina
Przekąski
27.01.2016 22:12
Ciasteczka migdałowe Walentynkowe
  • Czas gotowania: 12 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki na ok. 16 ciasteczek:

1 szkl. mąki migdałowej (użyłam mielonych migdałów nieblanszowanych)

1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej

1 i 1/2 łyżki syropu klonowego

Przepis

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 150ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Przygotuj mąkę migdałową. W tym celu zmiksuj w blenderze migdały nieblanszowane.

Wymieszaj mąkę migdałową z przyprawą piernikową i dodaj 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego.

Połącz ze sobą ciasto formując kulę.

Spłaszcz ciasto na dysk i rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na cienki placek.

Za pomocą dowolnej foremki wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwic sobie wykrawanie ciastek, zamocz foremkę w miseczce z wodą.

Piecz 8-12 min. aż staną się złociste.

Po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem lub udekoruj według własnej inwencji twórczej :)