- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki na ok. 16 ciasteczek:
1 szkl. mąki migdałowej (użyłam mielonych migdałów nieblanszowanych)
1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
Przepis
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 150ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Przygotuj mąkę migdałową. W tym celu zmiksuj w blenderze migdały nieblanszowane.
Wymieszaj mąkę migdałową z przyprawą piernikową i dodaj 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego.
Połącz ze sobą ciasto formując kulę.
Spłaszcz ciasto na dysk i rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na cienki placek.
Za pomocą dowolnej foremki wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwic sobie wykrawanie ciastek, zamocz foremkę w miseczce z wodą.
Piecz 8-12 min. aż staną się złociste.
Po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem lub udekoruj według własnej inwencji twórczej :)