Czekoladowe serduszka na walentynki

Małgorzata
Desery
12.02.2016 17:02
Czekoladowe serduszka na walentynki
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Porcja: około 10 dużych serduszek

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki tortowej

220 g drobnego cukru

130 g masła

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

180 ml wody

2 średnie jajka

100 g gorzkiej czekolady

5 łyżek ciemnego kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

150 g białej czekolady

1 łyżka masła

2-3 łyżki mleka

szczypta czerwonego barwnika

Przepis

Ciasto:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka.

Polewa:

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka.

Inspiracja: Przepis autorski