Przepis
Składniki na ok. 40 szt:
250g mąki
150g masła
100g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
dżem malinowy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (100g)
1 łyżka oleju
Masło posiekać z mąką.
Dodać cukier, żółtko i śmietanę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić
do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować
na stolnicy (ja wałkowałam dość cienko).
Wycinać serduszka ( za pomocą stempelków-
literek odcisnęłam jeszcze napisy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
około 10 -12 minut.
Gdy ostygną przełożyć dżemem malinowym.
Czekoladę rozpuścić z 1 łyżką oleju.
Maczać ciasteczka z jednej strony w czekoladzie.
Zostawić aż czekolada całkowicie zastygnie.