Walentynkowe serduszka

Małgorzata
Desery
13.03.2017 15:48
Walentynkowe serduszka

Składniki

150 g mąki tortowej
150 g mąki krupczatki
150 g masła
85 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 cytryny
czerwony barwnik w płynie

Przepis

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy zimne masło i pozostałe składniki. Szybko zagniatamy kruche ciasto i owijamy je folia spożywczą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, lekko podsypując mąką. Foremką wycinamy serduszka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 15 minut. Ciastka studzimy na kratce.

Notes

  1. - jeżeli używacie barwnika w proszku, należy go rozpuścić w łyżce wody