Składniki
250 ml wody
120 g margaryny
150 g mąki
szczypta soli i proszku do pieczenia
4 jaja
składniki na masę do karpatki :
2 budynie
0,5 l mleka
10 dk cukru
150-200 g masła lub margaryny
Przepis
upiec ciasto na karpatkę
Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.
Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.
Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .
Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut