wykwintna domowa karpatka

Anna
Ciasta
09.02.2016 11:25
wykwintna domowa karpatka

Składniki

250 ml wody

120 g margaryny

150 g mąki

szczypta soli i proszku do pieczenia

4 jaja

składniki na masę do karpatki :

2 budynie

0,5 l mleka

10 dk cukru

150-200 g masła lub margaryny

Przepis

upiec ciasto na karpatkę

Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.

Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 - 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.

Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.

Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .

Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.

Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut