- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
2 filety z kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
½ cukinii zielonej
½ cukinii żółtej
3 zielone szparagi
70 ml śmietanki kremówki 30 %
sól i pieprz do smaku
1 szklanka kaszy jaglanej
natka pietruszki
Przepis
Filety dokładnie oczyść i opłucz pod zimną, bieżącą wodą.
Cukinie umyj, a następnie pokrój w grubszą kostkę.
Do garnka włóż filety i zalej bulionem. Gotuj je na małej mocy palnika przez 6 – 7 minut.
W osobnym garnku ugotuj kaszę według zaleceń producenta na opakowaniu. Gotuj ją o minutę krócej, a na końcu dokładnie ją odsącz na sitku.
Pietruszkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie otrząśnij ją z nadmiaru wody. Gdy odsączysz ją z nadmiaru wody, posiekaj ją drobno.
Wyjmij filety z garnka i pokrój je w paski o grubości 1,5 – 2 cm, a płynu nie wylewaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki mięsa. Przyrumień je odrobinę.
Dolej do kurczaka bulionu i wrzuć posiekaną natkę pietruszki, i duś wszystko na małej mocy palnika.
Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmaż cukinie. Wystarczą im 2 minuty aby pozostały jeszcze chrupiące. Możesz je odrobinę posolić, lecz nie zbyt intensywnie.
Po 3 minutach dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez 2 minuty.
Na sam koniec dopraw danie do smaku solą z pieprzem.
Szparagi opłucz wodą i utnij 5 cm kawałki z główką. Opcjonalnie możesz je sparzyć wrzątkiem aby były bardziej miękkie.
Na talerzu ułóż porcję kaszy i polej dookoła sosem z mięsem. Rozłóż również cukinie i przyozdob całość szparagami.