- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Składniki na tartę:
250 g dowolnej mąki
150 g miękkiego masła
1 całe jajko
szczypta soli
Dodatki:
1 ugotowana kolba kukurydzy
1 czerwona papryka (może być również inny kolor)
1 garść papryczki Jalapeño (może być konserwowa)
5 – 7 małych kulek mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
świeża kolendra
400 ml śmietany 18%
2 całe jajka
sól i pieprz do smaku
Przepis
Wszystkie składniki na spód tarty wymieszaj przy użyciu robota kuchennego lub ręcznie. Jeśli nie posiadasz robota to przy ręcznym wyrabianiu postaraj się jak najmniej ciepła wprowadzić do ciasta. Posłuż się dwoma nożami i ugniataj ich ostrzami masło z mąką i jajkiem (oraz sól) do momentu aż uzyskasz kawałki ciasta przypominające ryż.
Następnie nadgarstkami (emitują najmniej ciepła) ugnieć całe ciasto.
Gotowe zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 - 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok 1 – 1,5 cm i rozłóż je w formie.
Gotową, wyłożoną ciastem formę włóż do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i odstaw, aby całkowicie ostygło.
Paprykę oraz pomidorki umyj i dokładnie osusz. Pomidorki przekrój na połówki, a paprykę pokrój w paski.
Ugotowaną kukurydzę obkrój dookoła.
Na wystygniętym spodzie tarty rozłóż warzywa: kukurydzę, pomidorki, plastry Jalapeño i paski czerwonej papryki.
W osobnej, większej misce wymieszaj dokładnie śmietanę z jajkami, dopraw solą z pieprzem, a następnie zalej mieszanką tarę.
Z wierzchu porozkładaj pocięte na pół kulki mozzarelli.
Piecz całość w 190 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Gotową tartę odstaw na chwilę, aby ostygła. A gdy przed konsumpcją posyp ją z wierzchu świeżymi listkami kolendry.