Tort Pwvlova

Elżbieta
Ciasta
04.02.2016 20:23
Tort Pwvlova
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki

4 białka

250 dag cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

300 ml śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

owoce

Przepis

Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Stopniowo dodajemy cukier - po jednej łyżce. Pianę ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.

Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Pianę nanosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy z niej koło wielkości średniego talerza. Szpatułką podnosimy boki, a w środku robimy wgłębienie. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i od razu zmniejszamy do 120 stopni. Pieczemy 90 minut. Po wyłączeniu piekarnika bezę zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Ubitą śmietanę wykładamy na bezę i ozdabiamy owocami.

Smacznego!