Chlebek cebulowy-pyszny,pachnący z chrupiącą skórką

Kasia
Śniadania
05.02.2016 8:39
Chlebek cebulowy-pyszny,pachnący z chrupiącą skórką

Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,lekko spłaszczamy i odstawiamy przykryciem jeszcze na ok pół godzinki, po tym czasie smarujemy nasz chlebek rozbełtanym żółtkiem z mlekiem,i nacinamy ostrym nożem, pieczemy 25-35 min w temperaturze 180 stopni smacznego!!! Zobaczcie krótki film jak zrobić taki chlebek ⇓⇓⇓ 50 ml ciepłej wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2016/02/chlebek-cebulowy-pyszny-i-pachnacy.html