Przepis
Tego potrzebujesz:
łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
20 dag masła
1 kg maki pszennej tortowej
szklanka cukru
10 żółtek
10 dag drożdży
3/4 l mleka
szczypta soli
opakowanie cukru wanilinowego
konfitura różana lub dżem
olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Zobacz przepis na tradycyjne pączki z różą! 1. Przygotuj rozczyn: szklankę mąki, drożdże i 1/3 szklanki cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem.
2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka lekko posól, odczekaj 10-15 minut.
4. Do mąki dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, rozczyn, żółtka, spirytus lub ocet.
5. Pozostałe mleko podgrzej z masłem, wystudź i dodaj do ciasta.
6. Wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkuj i wycinaj małą szklaneczką krążki ciasta.
8. Nadziewaj konfiturą i formuj małe pączki.
9. Ułóż na posypanej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu, odstaw do wyrośnięcia.
10. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron.