Tradycyjne pączki z różą

Sport Sensem
05.02.2015 23:31
Tradycyjne pączki z różą

Przepis

Tego potrzebujesz:

łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu

20 dag masła

1 kg maki pszennej tortowej

szklanka cukru

10 żółtek

10 dag drożdży

3/4 l mleka

szczypta soli

opakowanie cukru wanilinowego

konfitura różana lub dżem

olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na tradycyjne pączki z różą! 1. Przygotuj rozczyn: szklankę mąki, drożdże i 1/3 szklanki cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem.

2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Żółtka lekko posól, odczekaj 10-15 minut.

4. Do mąki dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, rozczyn, żółtka, spirytus lub ocet.

5. Pozostałe mleko podgrzej z masłem, wystudź i dodaj do ciasta.

6. Wyrób, odstaw do wyrośnięcia.

7. Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkuj i wycinaj małą szklaneczką krążki ciasta.

8. Nadziewaj konfiturą i formuj małe pączki.

9. Ułóż na posypanej mąką stolnicy miejscem sklejenia do dołu, odstaw do wyrośnięcia.

10. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron.