Przepis
Z przepisu wychodzi około 25-30 pączków./
Składniki na zaczyn:
30 g świeżych drożdży
120 ml letniego mleka
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
Drożdże pokrusz i dodaj do mleka. Następnie wsyp cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Składniki na ciasto:
800-900 g mąki
1/2 łyżeczki soli
4 żółtka
3 całe jajka
100 g roztopionego masła
250 ml mleka
3 łyżki wody różanej
skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka kropli aromatu)
Dodatkowo:
olej do smażenia
około 500 g konfitury/marmolady różanej
lukier z 1 szklanki cukru pudru
Do dużej misy wsyp mąkę (najpierw 800 g), cukier oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, mleko oraz masło, wbij jajka, dodaj żółtka oraz skórkę z pomarańczy i wodę różaną. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Gdy już przestanie się tak mocno kleić, można je położyć na stolnicę i lekko podsypywać mąką. Gotowe ciasto nie powinno być jednak za suche, więc mąki dodajemy ostrożnie. Wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto kładziemy na wysypanej mąką stolnicy i rozwałkujemy na około 1-1.5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, a następnie odstawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie można zacząć podgrzewać olej.
Pączki smażymy w 175-180ºC z obu stron. Temperatury oleju należy cały czas pilnować! Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Smażenie 1 pączka zajmuje średnio 3 minuty, ale najlepiej jest po prostu obserwować ich kolor. Usmażone pączuchy kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Później już je tylko nadziewamy porządną porcją konfitury (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i lukrujemy.