DIETETYCZNA PIZZA (PIZZA FIT)

Gosia
Obiad
15.01.2016 19:45
DIETETYCZNA PIZZA (PIZZA FIT)

Podsumowując, aby była dietetyczna zamień tylko zwykłą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą, dodatki ogranicz do trzech rodzajów niskokalorycznych warzyw, ewentualnie chudej szynki najlepszy ser do dietetycznej pizzy to mozzarella zrezygnuj z dodatkowego sosu do pizzy, postaw na domowe sosy na bazie pomidorów lub skrop pizzę oliwą z oliwek, sosy z majonezem to ZŁO 😉 Pełnoziarnista pizza, choć może nie jest w pełni włoska, jest na pewno fit. MÓJ PRZEPIS NA PIZZĘ I SOS POMIDOROWY: SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki 30 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie oleju) 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru około 3/4 szklanki ciepłej wody (40 st. C) 1/4 szklanki ciepłego mleka (40 st. C) PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiej do miski. 2. 10. Pieczemy w temp. 200 st. C przez 15 min. PRZEPIS NA SOS: 1 puszka pomidorów (lub koncentrat pomidorowy) 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżki oregano 1 łyżeczka bazylii Jeśli na pizzę kładziesz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso pamiętaj, że na każde 100 g produktu, przypada nawet o 500 kcal. Żeby wyjaśnić dlaczego mąka razowa to dobry wybór, należy przypomnieć, że błonnik w niej obecny wiąże pewną ilość tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w przewodzie pokarmowym, pobudza perystaltykę jelit i pomaga usunąć toksyny z organizmu. CIASTO Tradycyjna oryginalna włoska pizza przygotowywana jest na cieniutkim spodzie (podobno początkowo była robiona na cieście podobnym do makaronowego). Jeśli jesteśmy w pizzerii, a nie lubimy jeść pizzy po włosku, czyli bez sosu, wybierajmy zawsze ten na bazie pomidorów. Najlepiej prezentuje się w zestawieniu kaloryczności mozzarella, która z resztą jest podstawowym składnikiem tradycyjnej włoskiej pizzy. 6. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykrywamy je czystą suchą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Któż z nas nie lubi tego włoskiego dania przyrządzanego z ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego, tartego sera i ulubionych dodatków? Niestety im więcej składników na pizzy tym więcej kalorii i większe ryzyko powstania zakalca. Nadmiar tłuszczu na pizzy może sprawić, że ciasto będzie za mokre i spowodować zakalec. Idźmy za ich przykładem i zrezygnujmy z niepotrzebnych kalorii na pizzy. Dla przykładu: mozarella – 224 kcal parmezan – 408 kcal tylżycki tłusty 327 kcal gouda – 314 kcal SOS 7. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Zdarza się jednak, że skrapiają z góry pizzę niewielką ilością oliwy extra virgin. Włosi nie uznają słodkich dodatków na pizzy takich jak brzoskwinia, czy ananas. Do przesianej mąki dodaj sól, wyrośnięte drożdże (z kubka), oliwa z oliwek. Poznaj kilka niezawodnych rad, dzięki którym nawet na diecie pizza nie będzie potrawą zakazaną. Ale jeśli jesteście wielbicielami grubej, puszystej drożdżowej buły zamiast cienkiego placka, to dobrym rozwiązaniem będzie zamiana tradycyjnej mąki na mąkę razową. Smakujemy i jeśli robimy sos z koncentratu a wydaje się nam zbyt gęsty dodajmy niewielką ilość wody. Mała uboga w składniki pizza Margherita ważąca około 235 g ma aż 620 kcal! Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać, że dietetyczne zdrowe jedzenie nie musi być nudne i niesmaczne. Większość żółtych serów jest niestety bardzo kaloryczna i tłusta, a 100 g, czyli około 3 plasterki dostarczają od 300 do 400 kcal. SER Jeśli samodzielnie przygotowujesz fit pizzę, nie przesadzaj z ilością sera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://qulinarna.com/2015/11/17/dietetyczna-pizza-fit-pizza/