Do polania “pączków: Można użyć lukru z ksylitolu (robimy tak jak ten ze zwykłego cukru) albo czekolady z oleju kokosowego – 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżeczki kakao + 1-2 łyżeczki miodu, wszystko mieszamy na małym ogniu, do połączenia składników. Ten bardzo prosty, ale efektowny przepis możecie wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek, ale też w chwilach słabości, w ramach małej przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Zawsze mamy wybór – możemy całkowicie zbojkotować tradycję, ale możemy też trochę zaszaleć w kuchni i zrobić pączki…bez pączków. Następnie czymś, co jest zakończone małym i okrągłym otworem (np. butelką) wykrawamy dziurki w środku – powstaje kształt podobny do pączka z dziurką. 1. Baza plus coś do smarowania: Całe jabłka kroimy w krążki wysokie na ok. 1,5-2 cm. Ja użyłam domowego masła orzechowego na zmianę z nutellą z awokado (zblendowane awokado + kakao + miód). Płatki kokosowe + rodzynki (można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie) + nasiona chia 2.