Ciasto Pijak

Ewelina
Ciasta
28.01.2016 19:00
Ciasto Pijak

Składniki: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny około 120-140ml rumu Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% (można też użyć mlecznej) około 1/2 szklanki mleka około 180-200g biszkoptów Spód: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. 7. Spód ostrożnie wyjąć z blaszki, odwrócić do góry dnem i zdjąć papier, włożyć go z powrotem do blaszki (ja wkładam również z powrotem papier, na którym się piekł). Do rondelka z grubym dnem wlać około 1/3 szklanki mleka, dodać czekoladę, mieszać podgrzewając, aż czekolada się roztopi i powstanie polewa. Z gotującego się mleka wyjąć skórki wanilii i dodać rozmieszane mąki, zagotować budyń. Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 60 sekund. Szklankę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanymi ziarenkami wanilii i skórką z wanilii. 5. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Na wierzchu ciasta poukładać brzoskwinie i wyłożyć na nie równomiernie krem. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. 10. Gotową polewą ozdobić biszkopty, robiąc esy-floresy (polewa dokładnie nie pokryje wierzchu ciasta, ma tylko pomazać biszkopty). Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło). Ciasto Pijak – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/ciasto-pijak-z-brzoskwiniami-kokosem-i-makiem.html