Azjatycka pasta / dip z bobu

Agata
Śniadania
03.07.2016 11:42
Azjatycka pasta / dip z bobu

Polecam ☺ SKŁADNIKI (na ok. 300 g gotowej pasty): - 2 szklanki ugotowanego i nieobranego bobu (ok. 300 g) - 1/2 łyżki jasnej pasty miso - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny - 1/4 łyżeczki pasty wasabi lub 1/2 łyżeczki wasabi w proszku (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: 300 g) - 1/2 tbsp light miso paste - 1 tbsp soy sauce - 1 tsp lime juice or lemon juice - 1/4 tsp wasabi paste or 1/2 tsp wasabi powder (optional) PREPARATION: Cook the fava beans in water or in a steamer for approx. Ja przynajmniej bardzo lubię go w takiej wersji i dlatego też może tak bardzo lubię tę pastę, w której te ugotowane, zielone ziarna sparowałam z moją ukochaną, słoną pastą miso i kilkoma innymi ulubionymi azjatyckimi dodatkami, razem tworzącymi bardzo fajne, wyraziste smarowidło do chleba, może to być też dipem, jeśli go odrobinę rozrzedzimy. Bo jak podczas normalnej konsumpcji ziaren bobu w całości należę do osób, które wolą jeść obrany, to w tej paście, obecność skórek nie robi różnicy, bo całość jest i tak zmiksowana na gładko, a na smak, znacząco nie wpływa. Jeśli ma to być bardziej płynny dip np. do maczania warzyw, dodajemy odrobinę wody lub bulionu warzywnego, jeśli ma to być pasta, to nic nie dodajemy. If you want it to be a dip, for dipping vegetables for example, add a little bit of water or vegetable broth if you want it to be a paste, dont add any more liquid. Serve it with bread or vegetables. Ale forma pasty/smarowidła jest równie smakowita, kanapki nią posmarowane są słonawe i delikatnie pikantne, dzięki dodatkowi pasty wasabi, której ilość możecie zwiększyć, jeśli lubicie bardziej ostre smaki. Taki dip świetnie smakuje z maczanymi w nim chrupiącymi warzywami jak np. marchewka lub ogórek. I paired cooked fava beans grains with my favourite asian ingredients: miso paste, soy sauce and wasabi. 300 g of the spread): - 2 C cooked and unpeeled broad beans/fava beans (approx. Dodatkowo jest to bardzo szybki do wykonania dodatek, bo po odczekaniu, aż nasz bób się ugotuje i lekko ostudzi, należy jedynie zmiksować go z resztą składników, nawet bez wcześniejszego obierania go.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/07/azjatycka-pasta-z-bobu.html