☺ INGREDIENTS (500 ml, 2 servings): - 300 g strawberries - 1 small pot of natural soy yogurt (125 ml) - 1/4 C coconut or almond milk - 6-8 leaves of fresh mint - pinch of vanilla (optional) - 1-2 ice cubes (optional) PREPARATION. Wash the strawberries, remove the stems and put the fruits in a blender cup. ☺ - 300 g truskawek - 1 kubeczek naturalnego jogurtu sojowego (125 ml) - 1/4 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego - 6-8 listków świeżej mięty - szczypta wanilii (opcjonalnie) - 1-2 kostki lodu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera. W upały lassi najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki, ale jeśli chcecie je przygotować chłodne od razu, dorzućcie do blendera kilka kostek lodu, odrobinę redukując ilość mleka, albo użyjcie mrożonych truskawek. A gdy chcemy oprócz orzeźwienia, trochę bardziej się nasycić i zaspokoić mały głód, wcześnie rano na śniadanie lub później w ciągu dnia, wtedy najlepiej sięgnąć po mlecznego szejka albo lassi właśnie. Smacznego ☺ There is so many examples of beverages, which can help you to cool down on a hot summer day. Starting with simple infused water, lemonade, or an iced-coffee, but if you also want to satisfy small hunger, early in the morning at breakfast time or later in the day, its worth to have a cold milkshake or lassi. On hot summer days lassi tastes best well chilled, but if you want to make it cold right away, add few ice cubes to the blender cup, reducing a little bit the amount of milk in the recipe or use frozen strawberries. Jest wersja mango z kardamonem, ananasowa z imbirem oraz bananowa z dodatkiem wegańskiego białka w proszku. Ten prosty, szybki do zrobienia, słodki, a jednocześnie orzeźwiający napój, jest idealny na śniadanie lub mały, szybki posiłek np. w pracy. Doskonały w sezonie truskawkowym, a gdy ten przeminie, wystarczy sięgnąć po zapasy truskawek do zamrażarki i delektować się nim znowu. Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na ten chłodzący napój z dodatkiem jogurtu.