Papryki faszerowane ciecierzycą

kardamonovy
Obiad
25.01.2016 9:35
Papryki faszerowane ciecierzycą

Składniki

2 średnie papryki

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

250 ml passaty pomidorowej

1/4 łyżeczki mielonej kolendry

szczypta kminu rzymskiego

łyżka poszatkowanych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)

sól

olej rzepakowy

Przepis

Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek rozdrabniamy, smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w małą kostkę chili, kmin, kolendrę i ciecierzycę, całość zalewamy passatą, doprawiamy solą i chwilę gotujemy. Jeżeli sos będzie za gęsty, możecie dolać trochę wody. Papryki kroimy na pół i faszerujemy ciecierzycą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do miękkości papryk. Posypujemy świeżymy ziołami.