Składniki
2 średnie papryki
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
250 ml passaty pomidorowej
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta kminu rzymskiego
łyżka poszatkowanych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypiorek)
sól
olej rzepakowy
Przepis
Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek rozdrabniamy, smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w małą kostkę chili, kmin, kolendrę i ciecierzycę, całość zalewamy passatą, doprawiamy solą i chwilę gotujemy. Jeżeli sos będzie za gęsty, możecie dolać trochę wody. Papryki kroimy na pół i faszerujemy ciecierzycą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do miękkości papryk. Posypujemy świeżymy ziołami.