Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Krzysztof
Obiad
13.05.2014 7:01
Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Przepis

Składniki (3 porcje):

1 szklanka kaszy jaglanej

3 duże czerwone papryki

8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy

220 g pieczarek

1 dość duża cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka rozmarynu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów

sól

pieprz

kawałek grana padano

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 15 minut. Studzimy.

Pieczarki płuczemy i osuszamy. Kroimy je dość drobno i podsmażamy na suchej patelni przez około 8 minut.

Cebulę kroimy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę około 3 minut.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Do przestudzonej ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy podsmażone pieczarki i cebulę, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, rozmaryn oraz po dużej szczypcie soli i pieprzu. Masę dokładnie mieszamy.

Papryki płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Do każdej połówki nakładamy farsz z kaszy jaglanej.

Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim papryki z nadzieniem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Przed podaniem papryki oprószamy startym na tarce serem grana padano.

Smacznego!