Cytrynowiec Siostry Anastazji

Dagmara
Ciasta
24.01.2016 11:07
Cytrynowiec Siostry Anastazji

Składniki na blaszkę o wymiarach ok. 26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka) Składniki na masę śmietankową: 500 g śmietanki 30%, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy Składniki na polewę: 125 g margaryny (pół kostki) 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach zimnej wody 5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany (u mnie 12%) w temp pokojowej Na masę wykładamy ananasy, na nie kładziemy masę śmietankową, wyrównujemy. W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. W misie miksera umieszczamy masło, miksujemy chwilę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy wystudzoną masę cytrynową, za każdym razem dokładnie miksując. Dodatkowo: 150 g herbatników Leibniz (3 op.) 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, odsączonego z zalewy CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. W misce mieszamy 1/2 szklanki wody, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier wanilinowy i bardzo dokładnie mieszamy. Gotową masę odstawiamy na bok. KREM ŚMIETANKOWY: W misie miksera umieszczamy śmietankę. Odstawiamy na bok/ POLEWA: W garnuszku umieszczamy margarynę, cukier puder, kakao i rozpuszczoną żelatynę. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (ja przykryłam folią i wystawiłam na balkon). WYKOŃCZENIE: Na gotowy biszkopt wykładamy cytrynową masę, wyrównujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy ok. 5 minut, a następnie wsypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/01/cytrynowiec-siostry-anastazji.html