Składniki
Składniki na 8-10 sztuk
mąka 1 szklanka około 220 g
cukier puder 3 łyżki
jajka 2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
maślanka lub jogurt 1/2 szklanki
masło roztopione 2-3 łyżki ( użyłam klarowanego)
oliwa lub masło do smażenia
Przepis
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki mąka, soda, proszek, sól i cukier dobrze wymieszać. Jajka roztrzepać lekko napuszyć i dodać kolejno mleko, jogurt dokładnie wymieszać. Masło dodać na końcu i dokładnie połączyć. Składniki płynne dodać do suchych dokładnie wymieszać, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzaną niewielką ilość tłuszczu ( najlepiej użyć palni teflonowej, aby podczas smażenia użyć jak najmniej tłuszczu a najlepiej wcale ) nakładać niewielkie porcje ciasta, placuszki o średnicy około 8 cm i grubości 0,5 cm z zachowaniem odstępu smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim, wówczas pozostaną dłużej ciepłe. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, idealnie będą się komponować z owocami lub płynnym miodem.