Kruche babeczki jaglane z budyniem i owocami (wegańskie,bezglutenowe)

Agata
Desery
05.08.2016 13:10
Kruche babeczki jaglane z budyniem i owocami (wegańskie,bezglutenowe)

Smacznego ☺ SKŁADNIKI (10 babeczek): KRUCHE CIASTO: - 1/2 szklanka mąki jaglanej (75 g) - 1/2 szklanki mąki ryżowej (60 g) - 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego - 4 łyżki ksylitolu - 2-4 łyżki wody WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY: - 1/2 szklanki suchej, niegotowanej kaszy jaglanej (100 g) lub ok. 1,5 szklanki ugotowanej * - 2-3 łyżki ksylitolu lub ulubionego syropu słodzącego np. klonowego/daktylowego lub ryżowego - 1/2 laski wanilii (same ziarenka ze środka) lub szczypta suszonej wanilii - kilka łyżek mleka roślinnego, dla ułatwienia miksowania (opcjonalnie) DODATKOWE SKŁADNIKI: - świeże letnie owoce: agrest,porzeczki,czereśnie,maliny,morele śliwki itd - ksylitol zmielony na puder (opcjonalnie) * kaszę do tego przepisu, polecam ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem laski wanilii, z której wcześniej wydłubaliśmy ziarenka do budyniu (przed miksowaniem kaszy należy tę laskę wanilii usunąć) PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, płuczemy, odcedzamy i wsypujemy z powrotem do garnka. Enjoy ☺ INGREDIENTS (10 small tartlets): PIE CRUST : - 1/2 C millet flour (75g) - 1/2 C rice flour (60 g) - 1 tbsp potato starch - 50 ml dissolved coconut oil or regular oil - 4 tbsp xylitol - 2-4 tbsp water VANILLA MILLET PUDDING: - 1/2 C dry, uncooked millet (100g) or approx. SWEET VEGAN GLUTEN-FREE TARTLETS WITH MILLET VANILLA PUDDING AND FRESH SUMMER FRUITS Owocowy dobrobyt, jakiego obecnie doświadczamy (niech żyje lato! ;) ) , aż się prosi, aby go w szczególny sposób celebrować i wyeksponować, zwłaszcza w deserach, które wszyscy teraz lubimy nimi faszerować ☺ Z tej okazji właśnie, przygotowałam prosty deser, inspirowany takim klasycznym, który można znaleźć chyba w każdej cukierni: kruche babeczki z budyniem i owocami. - a few tablespoons of plant milk plant, to dilute the pudding during mixing (optional) ADDITIONAL INGREDIENTS: - mixed summer fruits: gooseberries, curranta, cherries, raspberries, apricots, plums etc. - xylitol ground into powder (optional) * for this recipe I recommened to cook the millet in almond milk with the vanilla pod which we use for the millet pudding (removing the seeds from the inside first, that we will use when mixing them with pudding) PREPARATION: Put the millet groats in a saucepan, pour boiling water, rinse, drain off and put it back in the pot. Dolewamy olej oraz 2 łyżki wody, miksujemy chwilę, aż masa zbije się w kulę, około 1 minuty; jeśli trzeba dodajemy jeszcze 1-2 łyżki wody, masa powinna mieć konsystencję klejącej plasteliny. Foremki na babeczki smarujemy olejem za pomocą pędzla i wylepiamy ciastem, na grubość kilku mm. 1.5 C of cooked millet * - 2-3 tbsp xylitol or your favorite liquid sweetener (maple syrup, date syrup etc.) - 1/2 vanilla pod (just the grains fro the inside) or a pinch of dried vanilla First one, with a freshly made soft pudding, which contrasts beautifuly with the crunchy bottom and juicy fruits or when you fill the tartlets with the pudding and leave them in the fridge for few hours, the pudding will get hard and thick and will remind of a cheesecake. You can also spread some home-made marmalade on top of the pudding for an extra flavor, but its not obligatory. Add oil and 2 tablespoons of water and mix until the mixture will get sticky, about 1 minute; if its too dry, add 1-2 more tablespoons of water. Grease the tartlet molds with a little bit of oil (using a brush) Nie mogłam się zdecydować, które owoce wybrać, więc postawiłam na wszystkie na raz ☺ i to w mojej ulubionej, świeżej, surowej formie, która super orzeźwia całość i nadaje jej soczystości. Przygotowując budyń bezpośrednio przed konsumpcją, wtedy będzie jak gęsty, miękki krem, który niesamowicie fajnie kontrastuje z kruchym ciastem i świeżymi, kwaskowatymi owocami, lub po nadzianiu nim babeczek, odstawić je do lodówki na kilka godzin. Smacznego ☺ Fruit prosperity, that we are now experiencing (hooray for the summer! ;) ), asks for a special way to celebrate them and highlight them, especially in the desserts, which we all now like to stuff with them ☺ So for this occasion, I prepared a new, simple dessert: sweet tartlets with pudding and fruits. Dolewamy 1 szklankę mleka roślinnego np. migdałowego oraz laskę wanilii, z której wcześniej wydłubaliśmy ziarenka, potrzebne do budyniu. Prawie cały wykonany jest z kaszy jaglanej, która znalazła się w cieście oraz nadzieniu. Almost all of it is made with millet, I used millet flour in the crust and cooked millet for the filling. Add 1 C almond milk and vanilla pod (with removed seeds from the inside) Bring to the boil in a covered pot, reduce the heat and cook for approx. Then, mix the ingredients for the millet pudding; wash and dry the fruits.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/08/kruche-babeczki-z-waniliowym-budyniem.html