Kopiec kreta

Magdalena
Ciasta
20.01.2016 19:23
Kopiec kreta

Kopiec kreta – przepis Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklana mleka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 4 łyżki kakao 2 jajka 3-4 banany 500 ml śmietanki 30-36% 2 fixy do śmietany 100g gorzkiej czekolady lub płatki czekoladowe 4 łyżki cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Po wystudzeniu przy pomocy łyżki wydrążamy w cieście miejsce na banany – zostawiamy około 1 cm rantu, uważamy aby nie uszkodzić spodu, a wydrążone ciasto kruszymy w miseczce. Banany obieramy i smarujemy obficie sokiem z cytryny. Pamiętam jak jakieś 15 lat temu pojawiło się w sklepach ciasto w proszku Kopiec kreta i nastał szał na robienie tego deseru. Gdy zaczęłam trochę bardziej ogarniać pieczenie i robienie deserów postanowiłam zrobić swój własny, domowy kopiec kreta. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę ułożyć na bananach formując kopiec kreta. Śmietankę ubijamy na sztywno z fixami i cukrem pudrem. W sumie to dość proste i szybkie ciasto. Możemy je przekroić wzdłuż lub ułożyć w całości. Pamiętam jak dziś swoje początku kulinarne, ten krzywy kopiec i ubabraną kuchnię (miksowana śmietanka była wszędzie). Jeśli próbowaliście proszkowy kopiec kreta, ten też przypadnie Wam do gustu. Ciasno układamy je w wydrążonym cieście.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/kopiec-kreta/