Wielkanocny żurek w chlebie – przepis Składniki: 3 kiełbasy polskie wędzone 1-2 kiełbasy białe surowe pęczek włoszczyzny zakwas na żurek sól pieprz 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku majeranek śmietanka słodka 12% chrzan dodatkowo: jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki Chlebki do żurku (4 sztuki): 1 kg mąki pszennej 2 opakowania suszonych drożdży 550 ml wody 100 ml mleka 3 łyżki oleju roślinnego 3 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru + 1 jajko i płatki owsiane/otręby/słonecznik/mak/czarnuszka do posypania chlebków Wykonanie: Z podanych składników wyszedł mi 3,5 litrowy garnek żurku. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układamy nasze chlebki i odstawiamy na kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Jajka kroimy na ćwiartki, kiełbasę z wywaru na półplasterki i wkładamy do chlebowych miseczek. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy nasze chlebki a na wierzch dajemy np. płatki owsiane. Wielkanocny żurek w chlebie to dla mnie podstawa na świątecznym stole. Po godzinie wyciągamy ciasto, dzielimy na 4 równe porcje i formujemy z każdej chlebki. Dodatkowo natchnęło mnie i zrobiłam szybkie chlebki do żurku i nie dość że prezentują się znakomicie to do tego są przepyszne i super pasują do zupy. U mnie Wielkanoc to jajka w różnych wydaniach, żurek, pieczona biała kiełbasa, zasmażana kapusta i oczywiście ciasta – baby, serniki, mazurki. Gdy chlebki wystygną i chcemy podać nasz wielkanocny żurek w chlebie ucinamy chlebkom górną część i je wydrążamy. A że zakwas na żurek już gotowy to czas było wypróbować dzieło. Aby przygotować chlebki do żurku w dużej misce mieszamy mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Wstawiamy chlebki i pieczemy 30 minut na złoty kolor. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy na kilka minut, aby kiełbasa się zaparzyła. Dodajemy dobrze wymieszany zakwas na żurek.