Sernik jagodowy na zimno

Magdalena
Ciasta
22.04.2016 11:05
Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno – przepis Składniki: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg twarogu sernikowego – np. President lub Pilos z Lidla 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 100 ml kremówki 300 g jagód + garść do dekoracji (dodałam także garstkę jeżyn) 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 pełne łyżki cukru pudru 2 galaretki jagodowe Wykonanie: W garnuszku podgrzewamy kremówkę (śmietanka ma być gorąca, ale nie powinna się zagotować), a następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie mieszamy i cały czas miksując wlewamy ją do sera. Wyjmujemy sernik jagodowy na zimno, na wierzch układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Dodajemy wodę oraz olej, a następnie już tylko przy pomocy łyżki przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jak tylko zobaczyłam świeże jagody miałam ochotę na delikatną piankę serową w towarzystwie tych pysznych owocowych kuleczek. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane jagody i wylewamy ją na biszkopt. Jagody i jeżyny miksujemy z łyżką cukru pudru blenderem na gładki mus. Jajka ubijamy z cukrem przez na jasną, puszystą masę, najlepiej przy pomocy miksera. Ciepłą dodajemy do pozostałego sera i wylewamy ją na schłodzone ciasto. Proporcje podane są na dużą formę (tortownicę) – minimum 26 cm. Ser, pozostały cukier oraz mleko kondensowane umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się składników. Masę serową dzielimy na 2 równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/sernik-jagodowy-na-zimno/