Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym ala Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :) Składniki: - 0,5 kg polędwicy wieprzowej - 2 czerwone papryki - 25 dag pieczarek - 3-4 ogórki konserwowe - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 3 szklanki bulionu - 1/2 szklanki śmietany - 1-2 łyżki mąki - 2-3 łyżki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia - sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości.