Przepis
Składniki (3-4 osoby):
Pulpety:
mielone mięso z indyka – 500 gram
1 jajko
bułka tarta – 1 szklanka
mąka – 1 łyżka
sos Worcester – 1 łyżka
czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki -garść
ser żółty – 100 gram
sól i pieprz
Sos:
pomidory w puszcze – 800 gram
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek
białe wino – pół szklanki
natka pietruszki – garść
Przygotowanie (1,5 h):
1. Przygotuj pulpety: wymieszaj w misce mięso, jajko, sos Worcester, posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Formuj małe pulpeciki (z 500 gram mięsa wyszło mi 14 klopsów). Każdy obtocz w mące i ułóż w odstępach na talerzu. Wstaw do lodówki.
2. Teraz przygotuj sos: pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj na oliwie około 5 minut. Dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Kolejny krok to dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć je na sitku). Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze około pół godziny. Na koniec możesz zmiksować sos, lecz nie jest to czynność konieczna.
3. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż pulpety z każdej strony. Dodaj do nich sos i przykryj pokrywką. Duś około 40 minut. Na koniec posyp startym serem. Gdy ser się rozpuści, danie jest gotowe. Dla dopełnienia posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Powodzenia i smacznego!
A.