Klopsiki w sosie pomidorowym

Ewelina
Obiad
07.01.2015 9:39
Klopsiki w sosie pomidorowym

Przepis

Składniki (3-4 osoby):

Pulpety:

mielone mięso z indyka – 500 gram

1 jajko

bułka tarta – 1 szklanka

mąka – 1 łyżka

sos Worcester – 1 łyżka

czosnek – 2 ząbki

natka pietruszki -garść

ser żółty – 100 gram

sól i pieprz

Sos:

pomidory w puszcze – 800 gram

koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

cebula – 1 sztuka

czosnek – 1 ząbek

białe wino – pół szklanki

natka pietruszki – garść

Przygotowanie (1,5 h):

1. Przygotuj pulpety: wymieszaj w misce mięso, jajko, sos Worcester, posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Formuj małe pulpeciki (z 500 gram mięsa wyszło mi 14 klopsów). Każdy obtocz w mące i ułóż w odstępach na talerzu. Wstaw do lodówki.

2. Teraz przygotuj sos: pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj na oliwie około 5 minut. Dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Kolejny krok to dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć je na sitku). Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze około pół godziny. Na koniec możesz zmiksować sos, lecz nie jest to czynność konieczna.

3. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż pulpety z każdej strony. Dodaj do nich sos i przykryj pokrywką. Duś około 40 minut. Na koniec posyp startym serem. Gdy ser się rozpuści, danie jest gotowe. Dla dopełnienia posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Powodzenia i smacznego!

A.