Śledzie w occie

Magdalena
Przekąski
20.01.2016 8:46
Śledzie w occie

Śledzie w occie – przepis Składniki: 1 kg świeżych tuszek śledzi (bez głowy) 2 cebule 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli 12 ziarenek ziela angielskiego 12 ziarenek pieprzu czarnego 7 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy olej do smażenia 3 łyżki mąki Wykonanie: Śledzie myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdą obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor (2-3 minuty z każdej strony, delikatnie odwracając, aby nie uszkodzić ryby). Usmażone śledzie układamy w naczyniu, w którym będziemy marynować śledzie w occie. Marynowane 3-4 dni w zalewie octowej z przyprawami, wcześniej obsmażone na patelni, delikatne, o zwartej strukturze, idealne do polskiej wódki. Śledzie w occie Jak kuchnia PRL-u to koniecznie śledzie w occie. Śledzie w occie podajemy z chlebem, do polskiej wódki. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i przyprawami. Planujesz imprezę w klimacie lat 80-90?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przekaskinaimpreze.pl/sledzie-w-occie/