'Biszkopt' bez mąki

Aleksandra
Ciasta
17.01.2016 16:20
'Biszkopt' bez mąki
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

5 jajek

Szczypta soli

150g serka śmietankowego bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Słodzidło do smaku – u mnie około 100-150g ksylitolu (może być zamienione na erytrol, najlepiej zmielony na cukier puder. Erytrol jest mniej słodki, więc trzeba dać go więcej)

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do momentu, w którym michę spokojnie możemy odwrócić sobie nad głową. Dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilkę. Michę z białkami odkładamy na chwilę na bok.

W drugiej misce miksujemy żółtka, słodzidło, serek śmietankowy i ekstrakt waniliowy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Masę z żółtkami przelewamy do białek i delikatnie mieszamy. Chcemy, żeby masa była puszysta, więc nie można mieszać zbyt długo.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo bardzo hojnie smarujemy tłuszczem, np. olejem kokosowym. Do keksówki wlewamy naszą masę ciasta i pieczemy przez około 30min w piekarniku nagrzanym do 150˚C – termoobieg – aż ciacho zrobi się pięknie złote (czas zależy w znacznym stopniu od piekarnika).

Uchylamy piekarnik i dajemy ciachu wystygnąć w foremce. Pewnie trochę (albo nawet sporo) opadnie, ale to nic nie szkodzi – u mnie opadło, a było pycha ;) Potem wyjmujemy ciacho z foremki i kładziemy na kratce, żeby oddało jeszcze trochę wilgoci. Niech poleży na kratce całą noc, albo przynajmniej kilka godzin. UWAGA: nie wkładamy ciasta do lodówki!

No i już, gotowe :)

Smacznego!