SKŁADNIKI (na 8-10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 150 g sera (próbowałam już żółty i kozi) 2 jajka 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu / 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz – do smaku olej do smażenia SPOSÓB WYKONANIA: Mięso myjemy, pozbawiamy błon i ewentualnych kości. 😉 Przepis na to danie przywiozła od znajomych z Niemiec męża mama i gdy już mam dość klepania kotletów i zabaw w babraniu się w jaju i bułce placuszki z kurczaka i sera są doskonałym rozwiązaniem dla głodnych bezwzględnych mięsożerców spragnionych kalorii. To danie do tych wspomnianych wyżej na pewno nie należy dlatego sos zrobiłam lekki czosnkowy (jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + szczypta soli) i surówkę z marchewki. Albo co dwa dni smaży się kotlety z kury, schaboszczaki, gulasze, mielone albo szuka, kombinuje i wymyśla, żeby urozmaicić jadłospis i zadowolić podniebienie. Jak się ma w domu faceta dla którego najlepszym obiadem jest kawał mięcha to do wyboru są dwa wyjścia. Amatorzy bardziej dietetycznych wersji zachęcam do zamiany majonezu na gęsty jogurt oraz użycie najmniej kalorycznego sera.