składniki: ok 1,5 kg niedużych pieczarek ok 1,5 kg niedużych pieczarek jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 6 łyżek keczupu łagodnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 6 łyżek keczupu łagodnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 2-3 cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziarenek angielskiego ziela W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Pieczarki dokładnie oczyścić, odkroić ewentualne wystające ogonki aby lepiej się smażyło.