Dietetyczny pasztet z selera

Karolina
Przekąski
12.01.2016 22:57
Dietetyczny pasztet z selera
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

2 średnie selery

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 jajka

1 szklanka płatków jęczmiennych/owsianych

2 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka majeranku

sól, pieprz

5 łyżek oleju

1/2 szklanki wody

Przepis

Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.