- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
2 średnie selery
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 jajka
1 szklanka płatków jęczmiennych/owsianych
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
5 łyżek oleju
1/2 szklanki wody
Przepis
Selery zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Selera, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Podlać wodą i dusić do odparowania wody. Płatki jęczmienne zmielić w blenderze, dodać do masy warzywnej, dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, można całość jeszcze zblendować. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę warzywną. Piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Podawać wystudzony.