Rogaliki z czekoladą

przepis
Rogaliki z czekoladą
19Wrz
Przepis

Składniki:

4 szklanki mąki,

4 dag drożdzy,

1 margaryna,

1 śmietana kwaśna 18% (około 250 ml),

3 żółtka

3 garscie cukru,

czekolada ( nutella)

Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać śmietanę. Odstawić na 10 minut.Do mąki z margaryną dodać utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto Podzielić na cztery częśći. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 częśći (tak jak się kroi tort). Na brzegu położyć trochę nutelli i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Odstawić rogaliki do wyrośniecia na jakieś 15 minut. Piec w 175 stopniach na złoty kolor. Wcześniej można rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo lukrem.

Zobacz rownież:
  • Rogaliki z nutella
  • następna inspiracja
    Zobacz nasze filmy:
    SKOMENTUJ
    następna inspiracja
    ZOBACZ RÓWNIEŻ