Przepis
Składniki:
4 szklanki mąki,
4 dag drożdzy,
1 margaryna,
1 śmietana kwaśna 18% (około 250 ml),
3 żółtka
3 garscie cukru,
czekolada ( nutella)
Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać śmietanę. Odstawić na 10 minut.Do mąki z margaryną dodać utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto Podzielić na cztery częśći. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 częśći (tak jak się kroi tort). Na brzegu położyć trochę nutelli i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Odstawić rogaliki do wyrośniecia na jakieś 15 minut. Piec w 175 stopniach na złoty kolor. Wcześniej można rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo lukrem.