Składniki na lazania (lasagne) ze szpinakiem, dwoma serami i... rodzynkami :) nadzienie: 1 opakowanie szpinaku liście Hortex (450 g) 10 dag sera feta 10 dag sera z zieloną lub niebieską pleśnią 3 czubate łyżki rodzynek 1 średniej wielkości cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeżo zmielony czarny pieprz sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 Oba rodzaje serów pokrój na kostkę o boku około 1 cm. - Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez minutę cały czas mieszając. - Dodaj zamrożone liście szpinakuoraz rodzynki. Oba rodzaje serów pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez minutę cały czas mieszając. Lekko kwaśny i gorzki - to wytrawna kompozycja dla smakoszy, którzy cenią oryginalne, ale nie odjechane smaki :) Cała reszta przepisu już moja, bo Karol na mój gust za bardzo szaleje z ilością przypraw :) Moim zdaniem trochę czosnku, koperek, sól i pieprz... Ale możemy też zrobić zapas słodkości na cały tydzień i zajadać się... super zdrowymi łakociami Nie z bakaliami, nie z czekoladą, ale z... ciecierzycą! - Przygotuj sos beszamelowy: w garnku na średnim ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż ją przez pół minuty. Przygotowanie dania lazania (lasagne) ze szpinakiem, dwoma serami ... i... rodzynkami :) - Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki. Przepis zawiera lokowanie produktu Lazania (lasagne) ze szpinakiem, dwoma serami i... rodzynkami :) Smakuje najlepiej w chłodne dni - to ciepła, domowa zapiekanka, której NIKT się oprze :) Chrupiąca ciecierzyca w słonym karmelu Bywają takie dni, szczególnie gdy szaro, zimno i ponuro... i bardzo, ale to bardzo ma się ochotę na coś słodkiego :) łyżki mąki 3 szklanki mleka spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól świeżo zmielony czarny pieprz na wierzch: szklanka świeżo startego ostrego sera do wysmarowania naczynia: łyżka masła Postaw znowu garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Postaw znowu garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Trzymaj na średnim ogniu często mieszając, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Trzymaj na średnim ogniu często mieszając, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Danie jest sycące, ale nie ciężkie, bo przecież głównym jego składnikiem jest zielony, bogaty w witaminy i mikroelementy szpinak, który dzięki szybkiemu i starannemu zamrożeniu zachowuje ich całe mnóstwo. Moim zdaniem jest to najlepszy bigos na świąteczny stół i na każdą okazję. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Wspaniałe, duże zielone liście szpinaku (użyłem do jej przygotowania szpinaku Hortex) pysznie komponują się z wyraźnymi serami, aromatem czosnku i... słodkimi rodzynkami. Zdejmij garnek z ognia, wlej mleko - nadal energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Zdejmij garnek z ognia, wlej mleko - nadal energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ułóż warstwę lazanii, na niej rozłóż jedną trzecią nadzienia, polej kilkoma łyżkami sosu. Ułóż warstwę lazanii, na niej rozłóż jedną trzecią nadzienia, polej kilkoma łyżkami sosu. Ciecierzyca zawiera mnóstwo żelaza -... Ziołowy pstrąg na palonych cytrynach Palone cytryny podpatrzone u Karola Okrasy :) Dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż ją przez pół minuty. Bo samo przygotowanie to nie więcej niż 20 minut, potem już tylko pieczenie i jedno (tak, to nie pomyłka) JEDNO... Tak, właśnie rodzynki sprawiają, że ta lazania jest wyjątkowo przyciągająca i bez dokładki się nie obejdzie.